Fastvikler

Fastvikler er en hel verden for sig. De findes i et utal af farver, mønstre, størrelser, kombinationer af materialer og meget forskellige prislejer.
Hvis man ser bort fra de helt billige fastvikler, så holder de prisen, hvis man passer ordentligt på dem, så de kan også være en investering.

Hvis vi starter med størrelser, så taler man ofte om en base size. Basen er altså den størrelse vikle, man skal bruge for at kunne binde en Front Wrap Cross Carry (FWCC). for langt de fleste er det en str. 6. En størrelse 6 er 4,70m. Derfra enten stiger eller falder længden med 0,5 meter.

str 1 - 1,2m
str 2 - 1,7m
str 3 - 3,2m
str 4 - 3,7m
str 5 - 4,2m
str 6 - 4,7m
str 7 - 5,2m
str 8 - 5,7m

Der er flere forskellige typer af vævninger, nogen mere eftergivelige end andre. et eksempel kan være en lisca vævning fra didymos, der er virkelig lækker, blød og fantastisk til små børn. Den er nem at arbejde med og meget eftergivelig, Derfor kan den godt blive for eftergivelig at have en toddler i. Der vil deres indio vævning være bedre. Men der er mange forskellige og de giver forskelligt udtryk og har forskellige egenskaber. Det handler om at finde en man kan lide. 


Rene bomuldsvikler.
Der er stor forskel på rene bomuldsvikler. Nogen kommer meget bløde og lette at bruge fra start, Andre er mere stive og skal vaskes, stryges og bruges et par gange før de bliver rigtigt lækre. Det der er fælles for dem er dog at de ret hurtigt bliver gode og nemme at arbejde med.
En ting jeg synes man bør have for øje, er at mange børn vil gerne bide, sutte i kanten af viklen. Og da der er mange sprøjterester og kemikalier i konventionelt dyrket bomuld, vil det hvis man har en bider/sutter nok være en god ide at gå efter en vikle i økologisk dyrket bomuld.
Nedenfor ses en af Fidellas rene bomuldsblandinger.
Fidella Rock'n'Rolla str 5 i en Kangaroo carry med 2,5 årig. 





















Bambus/bomulds blandinger
De er virkeligt bløde og lækre. De er gode til spædbørn og op til 8-9 kg, derefter vil de fleste bambus blandinger blive for eftergivelige og det vil blive tungere at bære end det behøver være. Bambus blandinger er de perfekte nyfødt vikler.

Hamp/bomulds blandinger
Hamp blandinger kræver lidt arbejde for at den bliver blød og nem at arbejde med. Nogen mærkers hamp blanding er dog ret nem at arbejde med allerede efter en vask og en strygning.  Andre kræver lidt arbejde før de bliver nemme at binde med. Og når jeg skriver arbejde, så mener jeg at den skal bruges. den skal sides med, soves på, flettes, gynges i. Den skal bruges. Jo mere den bliver brugt jo bedre bliver den.
Hamp er stærkere og køligere end ren bomuld. Den kan sagtens bruges til en nyfødt, med mindre den er meget stiv. Men en god brugt hamp vikle vil man sagtens kunne bruge til et spædbarn. De er rigtig gode til tunge, større børn.
De fleste kan tåle vask på op til 60 grader og en dampstrygning. Men jeg vil anbefale man følger anvisningen på viklen eller hos producenten.
De fleste hamp vikler vil have det der hedder knubs, som er hampfiberen der er tykkere et sted end andre steder og det vil give nogen små knuder/"knopper". De skal være der og er en del af charmen.
Nedenfor ses Didymos Flamenco Hemp Indio str 6, bindingen er en Ruck med knotless tibetansk afslutning. Elna er ca 10 mdr på billedet.





















Hør/bomulds blandinger
Har de samme egenskaber som hamp blandingen. De kommer ofte stive og lettere umedgørlige. Men de bliver bløde og lækre af brug. De er køligere og stærkere end ren bomuld.
Artipoppe Two birds med hør igen i en kagaroo carry.






















Silke/bomulds blandinger
Silke vikler er kølige og har et flot shine. De er også lettere glatte (alt efter vævning), så de kan derfor være lidt svære at ruge for en nybegynder. De er stærke og smidige. De kan bruges fra nyfødt og til større børn. De fleste silke vikler skal vaskes i hånden, så hvis man nu har børn der gylper meget eller tit har et uheld ud af bleen, kan det godt bliver lidt træls i længden, når den skal vakses i hånden.


Uld/bomulds blandinger
Uld har rigtig mange gode egenskaber. Egenskaber det tager med i viklen. Men man skal også huske på der er mange forskellige typer af uld. Nogen er meget varme, nogen kradser og nogen er igen meget bløde og lækre. Vikler med uld er typisk stærkere end ren bomuld og varmere. Uld skal håndvaskes ligesom silke. og den tørrer lidt langsommere end silke og kan ikke stryges tør. så igen hvis man nu har en gylper eller mange uheld ud af bleen, så kan det blive en smule træls ofte at skulle håndvaske sin vikle. 
Uld vikler er dog de helt perfekte vintervikler, da de er varmere og derfor skal baby så have mindre tøj på end ellers i viklen. flyverdragter og vinterjakker er nemlig ikke verdens nemmeste overtøj at vikle med. 
Vi har haft to vikler med uld. Den første er en lidt krads uld, den var dejlig varm og bindingen sad lige i skabet hver gang, til trods for det er en lidt løs vævning.
Didymos Lisca Marine str 3. i en inside out Coolest Hip Cross Carry.
 



















Den anden uld vikle der har boet hos os er en wauggl Bauggl Golden Pearls med en blødere uld. Den er stærk, varm og helt fantastisk at binde med. En smule tyk, så der bliver lidt store knuder. Bindingen er en Front Wrap Cross Carry.



 


















Repreve/bomulds blandinger
Repreve er et materiale lavet af genbrugsplast fra flasker. Dette kan afskrække nogen, men måske man i stedet skal fokusere på det gode i genbrugstanken. Repreve er stærkt og køligt. det giver nogen lidt kraftigere vikelr, der kræver noget arbejde at gå til. men når den så er blevet blød og lækker er der mange der sværger til de aldrig vil bruge andet. Tekhni er et af de mærker der laver mange repreve vikler. En helt ny vikle med repreve er ikke de allermest begyndervenlige eller nyfødt venlige vikle, men hvis man køber en der er godt brugt, vil den tilgengæld være rigtig god som begynder vikle og kan sagtens bruges til en nyfødt og til et stort barn.
hvis man selv vil farve en vikle med repreve, skal man være opmærksom på at tråden ikke tager imod farve, men det vil tilgengæld kunne give et fedt udtryk.

seaweed/bomulds blandinger
Seaweed er ikke et naturligt produkt, det er en kunstigt spundet fiber med en lav procent del af tang. På samme måde som man omdanner bambus til bambusviscose. Tråden spindes så med andre materialer såsom bomuld og silke. Tråden er råhvid og svær at farve, så derfor vil den oftest optræde som en råhvid farve i viklen. Den vil så heller ikke tage farve, hvis du selv får lyst til at farve vikle. 
Om fiberen siges der at den er
Blød, frisk/kølig, Åndbar, Komfortabel, Antibacterial og Antistatisk.
Blandet med silke har den godt stræk, styrke og er meget skinnende.
Blandet med merino har den utrolig støtte og bounce.
Blandet med hør skal den gåes til og er lidt stiv osv
Generelt så er det en vikle der skal vaskes ved ankomst. Den kan virke en smule stiv i det men vil efter vask hurtigt blive blød.
Den kan på mange måder behandles som bomuld. Dvs i vaskemaskinen og kan stryges om end på knap så høj varme.
  

Også er der de producenter, der blander mere end to typer af fibre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar